2012. december 8., szombat

Lilith - Egy kép megszületése lépésről lépésre

Lilith-et talán sokmindenki nem ismeri aki megmaradt a szokásos Ádám - Éva történetnél.
Valójában ő volt az első nő, akit Isten nem Ádám bordájából teremtett hanem egyenrangú felének, társának, akit Ádám nem tudott elfogadni... Számomra Lilit (képem címeként h-val írva] alakja inkább jelenti a titkok tudóját, ki Isten valódi nevét ismerve halhatatlanná vált , és a bölcs ősi női princípium őrzője.

Több információ a wikipédiáról:

Zsidó legendák Lilitről 

A hagyományos Midrás szerint Isten Ádámot és Lilitet egyazon agyagból formázta, hogy Ádámnak társa legyen. Első este Isten magához hívta, és azt mondta neki, hogy Ádám alárendeltje lesz. Ezt nem fogadta el, mert az agyag, amiből őt formázták, a bukott Samael nyálával volt megmérgezve. Lilit összeveszett Ádámmal és az Édent elhagyva a sivatagba ment. Ott minden nap több ezer keveréklénnyel egyesült és több ezer gyermeket nemzett velük. Ádám magányosságra panaszkodott Istennél, aki erre megteremtette Ádám oldalbordájából Évát.
Lilit halhatatlan maradt, mert nem evett a Tudás Fájának gyümölcséből. Néhány zsidó monda szerint ő volt az utolsó angyal a tíz szentségtelen sefirot közül, akitől mindenki félt: a legenda szerint gyermekeit megölték, mert azáltal, hogy megszökött az Édenből, ellenszegült Isten akaratának, Lilit ezért bosszúból az emberek gyermekeit ölte meg. Hogy ettől megóvják magukat, az emberek pentagrammákat akasztottak a bölcsőre, amin az Éden 4 folyója, valamint Sanvai, Sansanvi és Semangloph angyalok nevei voltak láthatók, azok az angyalok, akik Isten megbízásából Lilitre vadásztak és gyermekeit megölték.
Rabbi Hanina mondta: Senki se aludjon egyedül a házban, mert Lilithnek hatalma van afölött, aki egyedül alszik egy házban.
– Talmud (Sab. 151b)
A zsidó-feminista teológiában Lilitet olyan nőként ábrázolják, aki nem Istennek, hanem csak Ádámnak nem engedelmeskedik és Évával ellentétben nincs rá hatással az ördög mesterkedése. Lilit szimbolizálja a tanult, erős asszonyt.
Egy másik verzió szerint mint Ádám első felesége rávette Istent arra, hogy árulja el neki szent nevét. Ez korlátlan hatalmat adott neki, miáltal Lilit szárnyakat követelt Istentől, és elrepült az Édenből.
 [Forrás : Wikipédia  http://hu.wikipedia.org/wiki/Lilit ]
 Az első vázlatok :

Első gondolatok Lilith ábrázolásáról egy humanoid kevésbé emberi, női alak szimbólumokkal övezve, fő elem a megnyílt harmadik szem már itt is.
 Második részletesebb vázlat már inkább egy nőies Lilithről, finom, de kemény határozott vonásokkal.
Következő lépés a vázlat felrajzolása a nagyméretű kartonlapra grafittal és fehér ceruzával.
A kéztartás kialakult, a vonások még inkább nőiesedtek. 

Az olajjal való munka elkezdése, főbb színek felrakása.


Finomítás, bizonytalanságok a karoknál és a ruha redőinél.
hamarosan folytatom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése